Buah barli memang mempunyai banyak khasiat bukan setakat untuk buat minuman tetapi untuk kesihatan badan. Badan khasiat barli yang tersembunyi yang kita tidak tahu.
Khasiat dan Kelebihan Buah Barli
Paling biasa kita dengar air rebusan barli boleh mengubati panas badan. Dan itu salah satu petua orang-orang lama. Jom kita tengok khasiat buah barli.
Barli mempunyai khasiat yang tinggi kerana mengandungi sumber yang mengandungi molibdenum, mangan, serat pemakanan, dan selenium, dan sumber yang baik yaitu tembaga, vitamin B1, kromium, fosforus, magnesium, dan niasin.
Antara keutamaan Khasiat dan Kelebihan Buah Barli ialah :-
Barli mengandungi serat yang tinggi dalam dalam beta glucan, yang
membantu untuk menurunkan kolesterol dengan mengikat kepada
asid hempedu dan mengeluarkan daripada badan melalui najis.
Asid hempedu adalah sebatian digunakan untuk mencerna lemak yang
dihasilkan oleh hati daripada kolesterol. Apabila dikeluarkan bersama-sama
dengan serat barli itu, hati mesti mengeluarkan asid hempedu baru dan
menggunakan lebih banyak kolesterol, dengan itu mengurangkan
jumlah kolesterol dalam darah. Serat larut juga boleh mengurangkan
jumlah kolesterol dihasilkan oleh hati.
Makan hidangan bijirin penuh, seperti barli, sekurang-kurangnya 6 kali
setiap minggu adalah dicadangkan terutama bagi wanita menopaus
dengan kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi atau tanda-tanda
penyakit kardiovaskular.
2. Mambantu mengelakkan darah membeku
Buah barli mempunyai kandungan niacin yang membantu untuk mencegah
radikal-radikal bebas daripada mengoksidakan LDL (low density lipoprotein).
LDL akan menjadi berbahaya apabila terjadi pengoksidaan pada
dinding-dinding pada salur darah. Selain itu, barli membantu untuk
mengurangkan pembentukan darah beku (blood clot).
3. Membantu mencegah batu karang
Barli yang kaya dengan serat tidak larut membantu untuk
mempercepatkan masa transit usus (iaitu berapa lama makanan
bergerak dalam usus). Selain itu, ia membantu mengurangkan rembesan
asid hempedu (jika berlebihan akan menyebabkan pembentukan
batu hempedu dan meningkatkan sensiviti insulin dan merendahkan
trigliserida (lemak darah).
4. Mengurangkan Reumatoid Artritis (RA)
Dalam barli terdapat mineral iaitu tembaga bagi mengurangkan
gejala-gejala Reumatoid Artritis. Tembaga ini penting dalam enzim
oksidatif utama yang dipanggil superoxide dismutase. Selain itu, tembaga
juga terlibat dalam aktiviti lysyl oxidase iaitu salah satu enzim yang terlibat
dalam pembentukan kolagen.
Ini adalah antara khasiatnya. Sebenarnya ada banyak lagi kebaikan Barli. Saya cuma senaraikan yang penting sahaja. Selamat mengamalkan minum Barli demi kesihatan kita semua.
~ Selamat mencuba ~