Khasiat dan Kelebihan Buah Barli



Buah barli memang mempunyai banyak khasiat bukan setakat untuk buat minuman tetapi untuk kesihatan badan. Badan khasiat barli yang tersembunyi yang kita tidak tahu.

Khasiat dan Kelebihan Buah Barli

Paling biasa kita dengar air rebusan barli boleh mengubati panas badan. Dan itu salah satu petua orang-orang lama. Jom kita tengok khasiat buah barli.

Barli mempunyai khasiat yang tinggi kerana mengandungi sumber yang mengandungi molibdenum, mangan, serat pemakanan, dan selenium, dan sumber yang baik yaitu tembaga, vitamin B1, kromium, fosforus, magnesium, dan niasin.






Antara keutamaan Khasiat dan Kelebihan Buah Barli ialah :-

1. Dapat membantu merendahkan kolestrol
    Barli mengandungi serat yang tinggi dalam dalam beta glucan, yang
    membantu untuk menurunkan kolesterol dengan mengikat kepada
    asid hempedu dan mengeluarkan daripada badan melalui najis.
    Asid hempedu adalah sebatian digunakan untuk mencerna lemak yang
    dihasilkan oleh hati daripada kolesterol. Apabila dikeluarkan bersama-sama
    dengan serat barli itu, hati mesti mengeluarkan asid hempedu baru dan
    menggunakan lebih banyak kolesterol, dengan itu mengurangkan
    jumlah kolesterol dalam darah. Serat larut juga boleh mengurangkan
    jumlah kolesterol dihasilkan oleh hati.

    Makan hidangan bijirin penuh, seperti barli, sekurang-kurangnya 6 kali
    setiap minggu adalah dicadangkan terutama bagi wanita menopaus
    dengan kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi atau tanda-tanda
    penyakit kardiovaskular.

2. Mambantu mengelakkan darah membeku
    Buah barli mempunyai kandungan niacin  yang membantu untuk mencegah
    radikal-radikal bebas daripada mengoksidakan LDL (low density lipoprotein).
    LDL akan menjadi berbahaya apabila terjadi pengoksidaan pada
    dinding-dinding pada salur darah. Selain itu, barli membantu untuk
    mengurangkan pembentukan darah beku (blood clot).

3. Membantu mencegah batu karang
    Barli yang kaya dengan serat tidak larut membantu untuk
    mempercepatkan masa transit usus (iaitu berapa lama makanan
    bergerak dalam usus). Selain itu, ia membantu mengurangkan rembesan
    asid hempedu (jika berlebihan akan menyebabkan pembentukan
    batu hempedu dan meningkatkan sensiviti insulin dan merendahkan
    trigliserida (lemak darah).

4. Mengurangkan Reumatoid Artritis (RA)
    Dalam barli terdapat mineral iaitu tembaga bagi mengurangkan
    gejala-gejala Reumatoid Artritis. Tembaga ini penting dalam enzim
    oksidatif utama yang dipanggil superoxide dismutase.  Selain itu, tembaga
    juga terlibat dalam aktiviti lysyl oxidase iaitu salah satu enzim yang terlibat
    dalam pembentukan kolagen.

Ini adalah antara khasiatnya. Sebenarnya ada banyak lagi kebaikan Barli. Saya cuma senaraikan yang penting sahaja. Selamat mengamalkan minum Barli demi kesihatan kita semua.

~ Selamat mencuba ~



IKLAN PRODUK TEMPATAN