Resepi Kek CHEESE Meleleh




Bahan-bahan Untuk Kek :-

  1. *100g tepung hongkong/tepung kek
  2. *60g tepung jagung
  3. *1 sudu kecil baking powder
  4. 1 sudu besar ovalette
  5. 100g gula kastor
  6. 4 biji telur
  7. 2 biji kuning telur
  8. 50ml air sejuk/susu cair
  9. 75g mentega cair



Cara Membuat :-

  1. Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
  2. Campurkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
  3. Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair...Sebatikan.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 160c-170c selama 45 minit @ sehingga masak.



Bahan-bahanUntuk Cream

  1. 250g cream cheese
  2. 120g susu pekat manis
  3. 50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
  4. *Campurkan semua bahan di atas hingga sebati, adunan ini memang cair. (bagi yg nak cair lagi sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)



Untuk Hiasan

1 buku (250g) cheddar cheese, diparut.



Cara penyediaan

  1. Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
  2. Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
  3. Parutkan cheddar cheese di atas kek. Siap. 


~  Selamat Mencuba ~

IKLAN PRODUK TEMPATAN