Resepi Roti tempayan @ Roti Naan
Bahan-bahan ( 12-15 keping sederhana besar )
- 750 g tepung gandum
- 250 g tepung naik sendiri
- 250ml plain yogurt (low fat pun boleh)
- 1 sudu serbuk yeast ( rendam dlm secawan air suam)
- 2 sudu butter (olive oil lg sedap)
- 2 sudu gula
- sedikit garam
- - untuk naan cheese
- Grated cheese
- gula
Cara-cara
- Rendam terlebih dulu yis didalam cawan berisi air suam2 kuku. Tunggu sehingga yis timbul.
- Sementara itu, di dalam mangkuk berasingan. campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan butter dan digaul rata.
- masukkan yeast dan yogurt, uli sehingga sebati dan lembut, masukkan air sedikit demi sedikit jika perlu (if adunan terlalu kering)
- uli sehingga agak lembut, dan bulat2kan untuk diperam seketika ( sampai kembang dan gebu)
-
canai leper, dan bakar atas kuali (prefferable non stick pan) leper tanpa minyak, api kecik, tunggu sampai kembong2 seperti dlm gambar, baru terbalikkan
- utk Naan cheese:
-
setelah canai leper, taburkan cheese dan gula
-
canai another naan and tindihkan dan canai semula
- note: -
- apabila mencanai leper jgn terlalu nipis, sedang2 - apabila bakar biasanya ia akan mengelembung, pastikan api kecik, dan terbalik2kan naan jika perlu - plain Naan: sedap dimakan bersama kari, dalca, sambal tumis, yogurtmint dan macam2 lagi - Naan cheese: sedap dimakan begitu saja...bebudak mesti suka, ada jugak yg gantikan cheese dgn butter, coklat spread dan lain-lain.